Ex-libris_Fifi-Schwarz

Er staat er alweer een klaar hoor, een lijst met alle boeken die ik komend jaar wil lezen. Eigenlijk was ik dat niet van plan. Ik had me voorgenomen om me lijstloos te laten inspireren door het moment, door aanbevelingen van andere lezers, door wat al in de stapel ligt. Maar ja, voornemens schmoornemens.
En fervent lijstenmaker die ik ben, had ik zomaar opeens een notitie gevuld met te lezen boeken. Of het me gaat lukken om me daar heel strict aan te houden? Gezien mijn mislukte poging van vorig jaar om datzelfde te doen, denk ik het niet. Maar ik las wel veel moois, en ik weet zeker dat dat dit jaar ook gaat gebeuren.
In GoodReads heb ik me wel laten verleiden een leesuitdaging aan te gaan. Dat houdt daar in dat ik een streefaantal moest opgeven, want GoodReads leeft nou eenmaal van cijfers en rankings. Ik overweeg trouwens nog om over te stappen op een alternatief in de Fediverse, en twijfel nog tussen Bookwyrm en The StoryGraph.

Wat ik zelf belangrijker – en leuker – vind, is om te letten op een goede verdeling van auteurs en genres. Ik hanteer dit jaar de volgende criteria:
– van elke vijf boeken zijn er maximaal twee geschreven door een (witte) man uit Europa of de VS, de rest door vrouwelijke en/of queer auteurs en/of personen van kleur
– nonfictie en fictie wisselen elkaar af
– elke maand lees ik minstens één graphic novel, jeugdboek en/of een dichtbundel
– gedurende het jaar wil ik de hele wereld over zijn gereisd. Afgelopen jaren deed ik al lezend zo’n beetje elk continent aan, maar Rusland is een blinde vlek gebleven.
In de – groeiende – galerij hieronder gaan we samen zien hoe ik het ervan afbreng.

Bekijk ook:
2019: jaaroverzicht
2020: jaaroverzicht en terugblik
2021: jaaroverzicht en terugblik
2022: jaaroverzicht en terugblik
2023: jaaroverzicht en terugblik
Het hoe en waarom van #DeZinVanHetBoek

Blogpost voor het eerst gepubliceerd op 1 januari 2024
Meest recente galerij-update: 24 mei 2024

#DeZinVanHetBoek 2024
Getagd op:                                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *