Foto van een filmblik met op het etiket het getal 2022 en het getal 2022 gespiegeld

Naast verwoed lezer ben ik ook filmfanaat. Mijn lief en ik leerden elkaar in onze studententijd kennen bij het International Filmfestival Rotterdam, waar we allebei als vrijwilliger werkten bij de kassa. Sindsdien hebben we samen flink wat films, documentaires en series verslonden. We maken ook grif gebruik van streamingdiensten als Netflix en HBO, met soms een uitstapje nar Disney en Videoland voor series als de Star Wars saga of The Handmaid’s Tale.
Maar de leukste kijkervaring blijft die in het filmhuis. Sinds de opening van de Filmkoepel is het film(huis)aanbod in Haarlem verdubbeld. Dat was voor ons aanleiding om weer lid te worden van Cineville. Het fijne daarvan is dat de drempel om naar films te gaan lager wordt en we daardoor ook films zien die we anders hadden overgeslagen. Dat blijken vaak pareltjes.

De zin van de film

Films (en documentaires) kijken vind ik misschien wel net zo leuk en waardevol als het lezen van boeken. Natuurlijk zijn het totaal andere ervaringen, maar ze hebben ook grote overeenkomsten: beide kunnen me wegvoeren van de dagelijkse beslommeringen, of me juist met de neus op de feiten drukken via andermans perspectief, me aan het denken zetten, ontroeren, boos maken of me onbedaarlijk laten lachen. Mits de verhalen en beschouwingen goed zijn, natuurlijk.  Bij boeken én films ga ik duizend keer veranderd weg, zoals zo mooi verwoord in dit fijne Cineville-spotje van Studio Superaarde uit 2014.

Still uit Cineville spotje: afbeelding van een getekend rood oog dat naar links kijkt.

Film kijken kan dus zeker net zoveel zin hebben als het lezen van boeken. Met dat idee in gedachten heb ik dit jaar ook geprobeerd ‘de zin van de film’ te vangen, analoog aan #DeZinVanHetBoek. Dat is echter gemakkelijker gedacht dan gedaan. In het donker schrijven is lastig, de film in een bioscoop op pauze zetten gaat niet, en ik wil andere bezoekers niet storen met mijn mobieltje. Het lukte me dan ook niet om van alle films die ik zag, de zin van de film te noteren. Een enkele keer wel, en dat leverde dan meteen een pareltje op. Zoals deze, uit de film After Yang: ‘What’s so great about being human?’

Gelukkig zijn er online ook allerlei lijstjes te vinden met mooie filmquotes. Zoals deze en deze. Dan beperk ik me hieronder tot mijn favorietenlijstjes van het afgelopen jaar.

Favoriete films van 2022

Nine Days
Triangle of Sadness
Lunana, a Yak in the Classroom
The Swimmers
Ich bin dein Mensch
The Innocents
Everything Everywhere All At Once
One Second
Good Luck to You, Leo Grande

Favoriete series van 2022

Ozark (vierde seizoen)
Mo
After Life
The Leftovers
Archive 81
Umbrella Academy
His Dark Materials
Stranger Things (vierde seizoen)

Kijkterugblik 2022
Getagd op:                            

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *