Een boek dat klinkt. De vogel en de componist is een fijn naslagwerk voor liefhebbers van vogels en (klassieke) muziek.

Boekomslag Fernand Rochette - De vogel en de componist

Citaat flaptekst:

’40 verschillende vogels klinken in 160 composities van meer dan 60 componisten. Van Händel tot Vivaldi en Prokofjef, van Ravel tot André Rieu en Alban Berg. Elke zang van de vogel en elk muziekstuk waarin de vogel figureert, kan worden afgespeeld via een QR-code.’

Dit boek won ik vorig jaar toen ik bij het radioprogramma De Ochtend van 4 (NPO4) een cryptogram had opgelost. Ik speelde niet voor mezelf mee – echt niet! – maar voor mijn moeder – echt wel! Zij heeft haar hele leven allerlei cryptogrammen weten te kraken én is gek op vogels.  Dus toen ik het won, gaf ik het aan haar cadeau. Leuk, dacht ik, dan kan ze met haar tablet de QR-codes in het boek scannen en naar de vogels en muziekstukken luisteren terwijl ze de biografieën over de componisten leest.

Helaas bleek dit wat optimistisch. Het boek ligt zwaar in de hand en met een tablet foto’s proberen te maken, onderwijl het boek plat leggend, bleek niet bepaald makkelijk. Dus nam ik het boek weer mee naar huis. Ik scande zelf de QR-codes en appte de filmpjes waarnaar die linkten naar mijn moeder, want appen op de tablet lukt wel. Zo kon zij zich kan alsnog onderdompelen in de prachtige composities én de zang van haar lievelingsvogeltjes. Extra voordeel: ik zelf kon dat ook. Bovendien konden we via WhatsApp samen van het boek genieten. Driedubbel plezier dus.

Fernand Rochette is zelf vogelaar en muziekliefhebber. In het eerste hoofdstuk vertelt de auteur uitgebreid over het herkennen en begrijpen van vogelzang, in het tweede over hoe componisten vogelzang in hun muziekstukken verwerkten. Daarna volgt het hart van het boek met encyclopedische lemma’s: telkens eerst wat kenmerken over de vogel in kwestie (biotoop, gedrag en zang), vervolgens een korte biografie van de componist die daar een muziekstuk aan wijdde, en tenslotte een beschrijving van (de totstandkoming van) dat muziekstuk zelf. Bij de vogels en de muziekstukken staan QR-codes die verwijzen naar online video’s of geluidsfragmenten. Zo samengevat klinkt dat misschien als vrij droge materie, maar Rochette laat geregeld zijn eigen bewondering en plezier doorklinken.

Een fijn muzikaal naslagwerk dus. Zoals de auteur stelt, nemen de vogels de leiding: de lemma’s beginnen bij de boerenzwaluw en eindigen bij de zwartkop. 

Zelf heb ik in Spotify een playlist gemaakt van mijn favoriete muziekstukken uit het boek, die ik geregeld afspeel als ik aan het werk ben. Kan ik binnen ook genieten van buiten. Vier sterren, omdat dit boek mij en mijn moeder zo veel plezier heeft gedaan. Met dank ook aan NPO4.

#DeZinVanHetBoek

Uit alle boeken die ik lees, kies ik de zin die voor mij het meest treffend is. Uit dit boek is dat deze:

‘Hier wordt het zeer duidelijk dat een goed geïnformeerd oor duidelijk veel meer hoort.’

Zie ook Op zoek naar de zin van het boek

Fernand Rochette – De vogel en de componist – Recensie
Getagd op:                

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *